IK

In Nederland zijn er drie, maar daarmee misschien wel in heel Europa. Behalve die drie weet Google er namelijk niets vanaf.

Kortom, wie een bezoek wil brengen aan Chinees-Indisch restaurant Wan Sing kan terecht in Amersfoort, Bladel en Huissen. Behalve de naam hebben deze restaurants gemeen dat ze alle drie een website hebben zonder vermelding van een e-mailadres. Voor mij zat er daarmee niets anders op dan dat ik er eentje moest bellen. Alleen, welke?

Als ik ooit naar een van de drie zou gaan, maakten de logistiek-geografische factoren het aannemelijk dat het die in Amersfoort zou zijn. Met de auto in 43 minuten van deur tot deur. (Alweer volgens Google). Uit mijn eigen bewegingen door Nederland volgde hetzelfde beeld. In Amersfoort ben ik al meerdere keren geweest. Daartegenover stond wel weer dat ik in Huissen het langst ben geweest, namelijk in de vorm van een stilteretraite in het klooster. Jammer dat ik toen nog niks van dat restaurant wist, anders had ik daarheen kunnen gaan op bedevaart. Een gemiste kans, want ik zie mezelf niet zo snel opnieuw naar Huissen gaan.

Bij Amersfoort voelde ik het hoogste potentiële klantgehalte en dat gaf de doorslag. Ik vond het namelijk al onfortuinlijk genoeg dat ik uitgerekend op zondagavond om 18.00 uur het plan had opgevat om te bellen: bij een beetje Chin. Ind. staat de telefoon dan roodgloeiend van de afhaalbestellingen. Wanneer ik naar Amersfoort belde dan waande ik me theoretisch gezien tenminste een potentiële klant.

Ik belde en kreeg de ingesprektoon. Zie je wel: zondag afhaalchinees!

Toch nog maar een keer proberen.

‘Met restaurant Wan Sing,’ zei een vrouwenstem in het accent van Chinees restaurant, zodat het helemaal niet als mijn naam klonk.

‘Met Richelle Wansing,’ zei ik zoals ik dat altijd zei, zodat ik het dit keer helemaal nergens naar vond klinken. Dat heeft ze vast niet verstaan, dacht ik dan ook.

‘Mijn naam is Wansing,’ begon ik uit te leggen, ‘en nu vroeg ik me af….’

Uit de enthousiaste kreetjes leidde ik af dat de vrouw het begreep, al helemaal toen ze vervolgens voor mij Wan Sing vertaalde naar ‘een beetje speciaal maken’.

Geweldig, dacht ik. Hoewel ik dat misschien ook wel vond door dat accent, want dat maakte dat het heel erg goed klonk. Heel erg Chinees restaurant. Alleen misschien dat ik juist daardoor ook wel het gevoel had dat we elkaar niet begrepen hadden. Hoeveel gerechten op de kaart zouden niet op dezelfde manier worden uitgelegd. Als er Wan Sing bijstaat betekent het dat we het ‘een beetje speciaal maken’.

Opnieuw voelde ik dat er niets anders opzat dan er eentje te bellen. Alleen, welke? Die in Huissen natuurlijk, want Bladel was het verst weg.

Het meisje dat in Huissen de telefoon opnam (scholier van zestien met een bijbaantje, vulde ik direct al in), ging het even voor me navragen en kwam met een heel helder antwoord bij me terug. Wan betekent ‘eeuwig’ en Sing betekent ‘geluk’.

Prachtig, vond ik, hoewel ik inmiddels begon te vermoeden dat restaurant Wan Sing in Bladel met een ander antwoord zou komen. Ik belde naar Bladel om het te vragen. Zonder enige twijfel werd mij de betekenis van Wan Sing uit de doeken gedaan: het betekent ‘tienduizend sterren’.

Meer Wan Sing restaurants om te bellen zijn er niet, dus wat valt er nu te concluderen over wat het betekent als je Wan Sing heet? In het geval dat je een Chinees restaurant bent betekent het iedere keer iets anders, maar dat zegt dus niets over mij, want ik ben geen Chinees restaurant.

Wil je geen Chinees bestellen?
Dat kan via e-mail: richelle@wansing-not-a-chinese-restaurant.nl