August 21, 2024

Neive

Neive is luchtfotogeniek. Het oude centrum ligt als een slakkenhuis op de heuvel. De middeleeuwse toren prijkt op het hoogste punt en vandaar cirkelt de weg naar beneden. Langs kerken, wijnlokalen, terassen, meer wijnlokalen, B&B’s, een barretje en een laatste wijnlokaal. Beneden kun je de sportvelden zien liggen, want aan de voet van de heuvel ligt het moderne Neive. Het moderne Neive haalt de luchtfoto’s niet. Het is een Italiaans dorpje zoals zovelen. De oudere lokale bevolking zit er op bankjes op het dorpsplein.

De toeristen zitten in het oude centrum. Zonder supermarktjes of souvenirwinkeltjes vol magneten. Geen petten en slippers die je nog even snel kunt kopen. Naar Neive kom je voor de wijn.

De vruchtbare heuvels van deze streek worden al sinds de Romeinse tijd gebruikt voor de wijnbouw. Vanuit het oude Neive op de heuvel heb je een prachtig zicht op de groene glooiende heuvels vol wijnbouw. De streek staat bekend om de rode wijnsoort Barbaresco. Zeg je in een willekeurig plaatsje als Sestri Levante dat je in Neive bent geweest dan hoor je ‘Ahhh, Barbaresco!’

Als goede toerist koop je in Neive dus een kistje wijn. Het liefste na een uitgebreide proeverij. Als je voor de wijn  komt dan voel je je in het oude Neive bijna geen toerist. Je bent er voor de lokale economie, toch?

Neive is fotogeniek vanuit de lucht, maar ook met beide benen op de grond. Het oude centrum neemt je mee op een reis door de tijd. Op het hoogste punt ligt de oude klokkentoren, een middeleeuws machtssymbool. Door tegenstanders verschillende malen met de grond gelijk gemaakt, maar ook verschillende malen weer opgebouwd. De huidige toren zou uit 1224 dateren.

In de vijftiende eeuw werd bij beide toegangspoorten een kapel gebouwd. De ene werd gewijd aan de heilige Rocco, de andere aan de heilige Sebastiaan. Beiden werden gezien als beschermers tegen de plaag. De Noord-Italiaanse pestepidemie van 1575-1577 maakte veel slachtoffers en leidde in ieder geval in de grote steden tot strenge maatregelen met betrekking tot handel en in quarantaine stelling. In welke mate Neive is getroffen is mij niet bekend.

In de 18de eeuw werden veel van de middeleeuwse kapellen en kerken herbouwd: zowel beide kapellen bij de stadspoorten als de parochiekerk van Neive (Ss. Pietro e Paolo), die al sinds de twaalfde eeuw bestond. Ook werd aan het einde van de achttiende eeuw een nieuwe kerk gebouwd: de kerk van de broederschap van de heilige Michaël.

Beide kerken liggen aan het Piazza Negro. Vernoemd naar de vooraanstaande familie Negro. Het piazza is zonder meer één van de mooiste plekjes van Neive. Aan de ene zijde staan de twee kerken en aan de andere zijde is er vrij zicht op de wijnheuvels. Op het pleintje zit ook een restaurant en dat is ongetwijfeld dé plek om een Negro Barbaresco bij het eten te bestellen. Wij zijn echter voor een rosé gegaan.